13 Aralık 2011 Salı

Android Apk Dosyasını Sanal Makinede Çalıştırma

Burada anlatacağım işlemleri yapabilmek için sanal ,içerisinde Android işletim sistemi kurulmuş olan bir sanal makienin bilgisayarınızda yüklü olması gerekir. Ben burada sanal makineye dışarıdan bir apk dosyasını nasıl yükleyeceğimizden ve nasıl çalıştıracağımızdan bahsettim.Öncelikle ADB (Android Debug Bridge) ile sanal makinemize bağlantı kurabiliyor olmamız gereklidir. ADB ile sanal makinemize bağlanmak için şu işlemleri yapmalıyız.

-Sanal makineyi açtıktan sonra Ayarlar-->Ağ ı seçtikten sonra eklendi kısmını Bridged Adapter olarak  değiştirip isim olarakta bulunduğumuz ağı seçiyoruz ve  Tamam diyoruz.


-Bunu yaptıktan sonra Başlat diyerek Anroid i çalıştırıyoruz ve Alt+F1 ile Android in konsol moduna geçmesini sağlıyoruz. Konsol açıldıktan sonra konsola netcfg yazarak sanal makinemizin ip adresini öğreniyoruz.Bu ip yi no ederek Alt+F7 ile konsol modundan çıkıyoruz.

-Kendi ev sahibi bilgisayarımızda konsolu açarak bilgisayarımızda  bulunan android sdk sının (bende ki android-sdk-linux_x86 ) içinde bulunan platform-tools dizininin içine gidiyoruz.Bu dizinin içinde adb yi göreceksiniz. Şimdi bu dizinin içinde ./adb connect 192.168.2.12 (sanal makinenizin ip adresi) yazıyoruz ve bunu yaparak sanal makinemiz ile bağlantı kurmuş olduk.

-Şimdi daha önceden oluşturmuş olduğumuz apk dosyasını  platform-tools dizininin içine kopyalıyoruz ve bu apk dosyasını çalıştırmak için yine konsola ./adb install HelloWidget.apk( oluşturduğunuz apk dosyasının adı)  yazıyoruz. Daha önceden çalıştırdığınız bir apk dosyasını tekrar çalıştırıyorsanız install -r  yazmalısınız bu -r parametresi sayesinde daha önceden çalıştırılmış olan apk dosyası uninstall yapılır ve bu yeni apk dosyası çalıştırılır aksi halde eskisi çalışmaya devam eder.

-Şimdi Apk dosyamızı sanal makinemizde Settings-->Applications-->Manage Applications-->Downloaded kısmında bulabiliriz.



Eclipse İle Android Apk Dosyası Oluşturma

Bugün geliştirdiğimiz Android programını herhangi bir Android cihazda çalıştırabilmek için gereken apk dosyasını oluşturma yani yazdığımız programı derleme üzerine yazacağım.

- Eclipsede seçtiğimiz program üzerinde File-->Export diyoruz.




-Açılan pencere üzerinden Export Android Applicacion a tıklıyoruz.



-Bu pencerede apk sını oluşturmak istediğimiz projemizi seçiyoruz.


- Projemizi seçtikten sonra bir keystore oluşturabilmemiz için bir pencere açılıyor.Cerate New Keystore u tıkladıktan sonra  keystore için bir dosya yolu ve bir parola belirliyoruz.Next diyerek devam ediyoruz.



-Bu pencerede key oluşturabilmek için gerekli bilgileri giriyoruz.  Bu yazıcaklarınızı kendiniz belirleyebilirsiniz fakat ülke kodu ve Validity degeri aynı kalsın.Bu bilgileri yazdıktan sonra yine Next diyoruz.




-Son olarakta oluşturacağımız apk dosyası için bir  dosya yolu belirleyip Finish diyoruz.


Şimdi bu apk dosyasını bir android cihazında çalıştırabiliriz. Bu çalıştırmayla ilgili olarak hangi cihazda çalıştırdığımıza göre değişiklik gösterebiliyor ben bir sonraki yazımda apk dosyasını android sanal makinede nasıl çalıştırılacağından bahsedeceğim.







12 Aralık 2011 Pazartesi

Eclipse'e Android SDK Plugin Yükleme

Bir süredir Android ile ilgili çalışmalara başladığım için bundan sonra bir süre Android ile ilgili yazılar yazacağım. Bugün başlangıç olarak  Eclipse'e android sdk'sının nasıl kurulacağından bahsedeceğim.Android Sdk'sı Android uygulamaları geliştirmek için gerekli tüm kütüphaneleri içeren bir eklentidir.
Eclipse'in zaten bilgisayarınızda kurulu olduğunu düşünerek  o kısıma girmeyeceğim. Öncelikle Android sdk'sını buradan indirebilirsiniz: http://developer.android.com/sdk/index.html
Kullanacağınız Sdk'yı indirdikten sonra Eclipse'in  menu kısmında bulunan Help menüsünden Check for Updates kısmını tıklayıp Eclipse'i güncelleyelim.Ben Eclipse'imi Indigo sürümüne güncelleştirip sdk kurulumunu gerçekleştirdim. Güncelleştirmeyi yaptıktan sonra sırasıyla;
 Eclipse -->Help-->Install New Software i tıklıyoruz





Burada Add kısmına tıklayarak açılan pencereye location olarak https://dl-ssl.google.com/android/eclipse bu adresi kopyalayıp, isim kısmına belirlediğimiz bir ismi yazarak  tamam diyoruz. Alttaki pencerede adresin alt kısmında beliren Developer Tools kısmını seçtikten sonra Finish diyoruz.Eğer yükleme işlemi başarılı bir şekilde tamamlanırsa Eclipse kendiliğinden restart yapacaktır yada siz kendiniz de restart yapabilirsiniz.      
Bunları yaptıktan sonra şimdi sıra  indirmiş olduğumuz sdk yı Eclipse'e tanıtmaya geldi. Eclipse-->Window-->References i tıkladıktan sonra gelen pencereden Android'i seçerek sdk location bölümüne indirmiş olduğumuz sdk yı gösteriyoruz. Sdk Targets kısmında ise yükleyeceğimiz Android versiyonunu seçerek Tamam diyoruz. Sonra yine Eclipse-->Windows-->Android SDK and ADV Manager'ı seçiyoruz.Açılan pencerenin solundan Available Packages'ı tıkladığımızda sağ kısımda açılan tüm paketleri seçerek Install Selected diyoruz. Bu işlem biraz uzun sürebilir. Şimdi android sdk sını kullanabiliriz.Sanal cihaz oluşturmak içinse yine Eclipse-->Window-->Android SDK and AVD Manager'ı tıklıyoruz. Açılan pencerenin  sol kısmından Virtual devices seçtikten sonra sağ kısımda ki New'e tıklıyoruz. Sanal aygıta bir isim yazdıktan sonra Target kısmından kullandığımız Android sürümünü seçiyoruz ve Create AVD diyoruz.

Bu işlemi de gerçekleştirdikten sonra ,artık Android projeleri oluşturabilecek  ve bunları android emülatöründe çalıştırabileceksiniz.