10 Temmuz 2013 Çarşamba

Oracle Data Integrator İle Interface Oluşturma

ODI(Oracle Data Integrator),  ELT yapmak için kullanılan faydalı bir tooldur. Peki ELT nedir? ELT verinin kaynaklardan çekilmesi ve yaralı hale dönüştürülmesi işlemi diyebiliriz.  E: Extract (data yı sistemden , sunucudan çekme) ,L: Load (alınan data'yı yükleme), T: Transform(data üzerinde işlemler yapma) Bu ODI tool u ve ELT  işlemleri datawarehouse sistemler geliştirilirken kullanılır.  Şimdi bu ELT developmentın nasıl yapılacağı kısmına geçelim.

- Öncelikle ODI giriş yapmalısınız. Login name kısmına bağlanacağınız repository adını yazmalısınız.



- Giriş yaptıkdan sonra Designer --> Projects den interface i hangi folder altına yapacaksanız onu tıklayıp açmanız gerekiyor. Ben test folderını sectim, interfaces sağ tıkladım  ve new interface e tıkladım.





- Daha sonra interface'in adını yazıyoruz : Test_Interface ve bu interface in database de hangi şema altında tutulacağını seçiyoruz . Ve aşağıda yazan mapping kısmına tıklıyoruz.


- Bundan sonra Designer--> Model den Source ve Target tablolarımızı alacağımız şemaları seçiyoruz. Ve bu şemaların altından seçilen tabloları belirtilen yerlere sürükle bırak yapıyoruz.



-Source ve Target tabloyu seçtikten sonra , sourcedan target'a atmak istediğiniz kolonları sürükle bırak ile target' atıyoruz. Source tabloya filtre vermek için filtre verilecek kolonu tutup boşluğa bırakıyoruz. Oluşan filtreye gerekli şartı yazıp kaydediyoruz.

-Çalıştırmadan önce son olarak Flow'a tıklayıp çalıştırma şeklimizi seçiyoruz. Flow da şimdilik  Control Append'i seçiyoruz. Control Append datayı target tabloya append eder.

-Interface'i kaydedip, çalıştırıyoruz.

Bu yazımda basit bir interface geliştirimini görmüş olduk. Daha complex interface geliştirimleri için sonrasında yine yazıyor olacağım. Faydalı olması dileğiyle.

İyi çalışmalar